hits

Julebekymringer og Vinmonopolet

kommentarer

Noen barn er bekymret for om nissen kommer på julaften og om det er rett type Lego i gaven under treet. Noen barn er bekymret for om mamma blir full og glemmer hele julekvelden. Av hensyn til unger som lever med voksne som ruser seg, bør Stortinget avvise regjeringens forslag om åpent pol på julaften. 

 

Jula er her. I hvert fall er den ikke langt unna. Da jeg kom hjem i helga hadde det dumpet inn forslag i postkassa både om at jeg bør bestille navnemerkede håndklær til alle til jul og i hvert fall kjøpe inn juleservise. Jeg ble ikke helt overbevist av disse tilbudene, men er såpass glad i jula at første gave alt er innkjøpt (og kolonnen "jul 2014" er påbegynt i Excelskjemaet for planlegging av julegaver).

På Stortinget skal de også begynne juleforberedelsene tidlig i år. Ikke de forberedelsene som handler om plassering av juletre eller meny for julelunsjen (etter fjorårets "ribbekrig" mot juletapas kan det vel hende vi er tilbake på klassisk versjon i år). Det de derimot skal avklare tidlig er om Vinmonopolet skal åpnes på julaften, slik regjeringen har foreslått.

I fjor høst lovte regjeringen at "hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast". Siden da har de blåblå utvidet taxfreekvoten, foreslått å svekke forbudet mot alkoholreklame, tillatte salg av sprit og vin på gårder og med det utfordre Vinmonopolordningen og altså åpne for flere salgsdager på Vinmonopolet.

Nå har 23 organisasjoner som jobber med barn, familie eller rus gått sammen for å be stortingspolitikerne våre stoppe forslaget om polsalg på julaften. Budskapet er enkelt: Noen hensyn er viktigere enn handel. Stengte Vinmonopol på julaften har en symbolsk betydning. Det er en markering av solidaritet med familier som sliter med personer som ruser seg og en markering av at vi har noen dager som skal være annerledes fordi de har et viktig verdi-innhold. For barn av foreldre som drikker for mye har stengte Vinmonopol også en reell betydning. Begrenset mulighet til å handle på Vinmonopolet denne dagen kan gjøre en forskjell på om det blir en god eller en dårlig julekveld.

I en tidligere undersøkelse laget på vegne av BAR sier 3,7 prosent av de spurte i alderen 8-24 år at de opplever rusbruken i julehøytiden som en belastning.

Mine julebekymringer handler om å kunne krysse av alle kolonnene i Excelskjemaet mitt i tide til 24. desember, slik at jeg har orden på gavene. Noen går inn i jula med helt andre bekymringer. For mange barn i Norge lever med voksne som ruser seg. Disse barna tør ofte ikke å glede seg til jul, de har opplevd for ofte at det er farlig å håpe. De blir så altfor ofte skuffet.  

Det er for disse ungene sin skyld vi skal holde Vinmonopolet stengt på julaften. Et nei til åpent pol på julaften er en viktig melding til barn av rusmisbrukere om at vi ser dem. Det er en viktig markering - og for noen barn kan det bety en forskjell på om det blir en god julaften eller ikke.