hits

Er du klar for å vise fram #sommerkroppen2017?Kroppspress og forventning om å vise fram kroppen på sosiale medier gjør at noen velger farlige veier for å prøve å få drømmekroppen.  

Kalenderen har endret seg. Før kunne vi være pakket inn i mye klær hele året og krype ut med hvite kropper og tidvis manglende magemuskler de få ukene i året det var varmt nok til at det faktisk er fristende å kle av seg. Nå gjør sosiale medier at ungdom forventes å vise fram "prosjekt #sommerkroppen" hele året. Det finnes ingen pauserom og frisoner. Et konstant kroppspress gjør at noen velger farlige veier for å nå målene.  

4 prosent har prøvd doping

Aftenposten meldte i helgen at 200 000 personer bruker eller vil bruke anabole steroider. Anslaget er basert på internasjonal forskning på utvalg hos hele befolkninger, Actis` undersøkelse om dopingbruk blant norske ungdom mellom 18-25 år og forsker Astrid Bjørnebekks befatning med doping-brukere (OUS), samt Antidoping Norge og politiet.

I Actis undersøkelse var det 4 prosent som oppga å ha brukt doping selv. Over 20 prosent kjente til bruk i egen omgangskrets. Et av funnene var at det ikke var noen forskjell på menn og kvinner når det gjaldt bruk.

"Paradise hotel"-dop

Det har skjedd en endring når det gjelder dopingbruk. Dørvakten og toppidrettsutøveren med vilje til å jukse er ikke lenger alene om å bestille seg tvilsomt "kosttilskudd" på nett eller med å sette sprøyter på seg selv for å få fart på muskelveksten.

Nå handler det ikke om kroppsbyggerkropp a la Arnold Schwarzenegger på nittitallet, men om å nå krevende kroppsidealer og møte krav om å vise fram kroppen året rundt med selfies i undertøyet eller fra treningsstudioet. Målet er ikke de ekstreme musklene, men å se bra ut i "normal" versjon.


Foto: TV3

Doping kan brukes både for å bygge opp muskler og få fart på slankingen. Enkelte preparater er nettopp designet for å unngå "bolerlooken" og gi et veltrent inntrykk. I noen miljøer snakker man om dette som "Paradise hotel"- dopet.

#sommerkroppen

På Facebook har sesongen allerede begynt for at folk deler bilder med ulike versjoner av "Slik får du bikinikroppen: 1. Ha en kropp 2. Ta på bikini", som denne fra P4.


Foto: P4

Det er lett å like og dele for oss som for lengst har passert den tiden der vi ble vurdert utfra kroppen. Det er ikke like lett for de som er yngre å ignorere strømmen av sixpacks eller flat mage-bilder og selfies med definerte muskler  hos jevnaldrende, merket #sommerkropp2017.

I Actis sin undersøkelse var det 4 prosent som svarte at de hadde brukt doping, men mer enn dobbelt så mange mente at bruk var greit på visse premisser. Økt aksept for slike snarveier gjør at flere kan komme til å bruke og flere oppleve konsekvensene. I følge forskning er det 96 prosent som opplever minst én bivirkning ved bruk.     

Mannepupper og kvinner med skjegg

Listen over mulige bivirkninger er lang, fra impotens og "manboobs" til økt risiko for hjerte-kar-sykdom. Kvinner opplever mye av det samme som menn, i tillegg til ting som økt kroppsbehåring/skjeggvekst, mannlig form for hårtap/skallethet, dypere stemme og økt maskulinisering/virilisering. De psykiske bivirkningene kan være alt fra milde til alvorlige og inkluderer store humørsvingninger, aggressivitet, depresjoner, psykoser og abstinenslignende plager. 

Les mer om bivirkninger av anabole steroider på nettsiden til Antidoping Norge.

Kroppspresset er slitsomt, men kan også bli farlig om noen velger doping som en løsning.

Økt kunnskap om risiko ved dopingbruk er viktig. Det samme er det at vi som fellesskap bidrar til å dempe kroppspresset. For eksempel ved nettopp å vise fram hvordan en helt normal sommerkropp ser ut når vi deler sommeren på sosiale medier framover.

(Tenkte jeg skulle være modig og dele et ekte eget sommerkroppbilde her. Men det viste seg at jeg på samtlige feriebilder har plassert barn eller bassengvann strategisk for å dekke magen, så kroppspresset treffer tydeligvis oss alle... Men skal prøve å følge egen oppfordring denne sommeren!)

 

Tips: Extrastiftelsen inviterer til frokostmøte om Sommerkroppen 2017 9. juni klokka 8-10 på Kulturhuset i Oslo. De stiller spørsmålet: har vi blitt så opptatt av hvordan «sommerkroppen» skal se ut at vi har glemt den helt vanlige kroppen?

 

Spørsmål om doping? Ring Dopingkontakten på 800 50 200 eller send spørsmål på nettsiden deres

Interessert i nyheter om doping, alkohol, narkotika og spill? Meld deg på Actis sitt nyhetsbrev her.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar