hits

Mindreårige skal ikke få kjøpe alkohol. Likevel selger butikkene til dem.


 

Mindreårige skal ikke få kjøpe alkohol. Likevel er det altfor mange butikker som selger til dem.

Unge som drikker kommer mye lettere i dårlige situasjoner enn eldre som drikker. De opplever oftere vold og trusler, deltar i hærverk eller kommer i situasjoner der de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet.

Samtidig er ikke hjernen ferdig utviklet og er derfor mer sårbar for skade fra rusbruk. Når vi har 18-årsgrense for alkoholsalg i Norge handler det om å beskytte unge mennesker. Derfor er det å selge alkohol en stort ansvar, og vi har strenge regler for hvordan det skal foregå.

Ny rapport: 1 av 3 selger

Da er det vanskelig å forstå hvorfor det er så lett for mindreårige å få kjøpt alkohol i butikken. Men det er det. I ni år har den ruspolitiske ungdomsorganisasjonen Juvente sendt ut ungdom i 14-15-årsalderen for å teste om de faktisk får kjøpt alkohol i butikken. Og det gjør de. I 1 av 3 forsøk. Denne uken kom den nye «Skjenkekontroll»-rapporten. I fjor testet Juvente i tilsammen 711 forsøk i 584 butikker fordelt på 90 norske kommuner over hele landet.

Jeg ser ikke eldre ut enn det jeg er, så jeg synes det er veldig rart, sier en av kontrollørene fra Juvente, 14 år gamle Sander Stenberg, til VG. 

Saken har fått mye oppmerksomhet over mange år, uten at det har blitt noen bedring. Det er skuffende. Bransjen selv ønsker forandring, men på tross av gode tiltak som morsomt dataspill med opplæring i alkoholsalg, ølsalgsspillet, har de ikke lyktes med å begrense salget.

Legplikt for alle

Problemet ser ut til å være så enkelt som at de som sitter i kassa ikke spør om legitimasjon. Det kan være mange grunner til det, som stress, sjenanse eller dårlig skjønn i vurdering av alder. Men det er årsaker som ikke holder som begrunnelse for at mindreårige får handle en vare som kan være skadelig for dem.

Nå foreslår Juvente legitimasjonsplikt for alle som skal handle alkohol. Da fjernes skjønnsfellen og problemet med at folk ikke tør å spørre om legitimasjon. Om alle vet at de uansett skal vise legitimasjon, vil det gå mer effektivt også.

På sikt kan vi anta at teknologien vil løse dette. Men her og nå er det viktig å begrense den menneskelige faktoren, siden den åpenbart bidrar til at mindreårige altfor lett får handla alkohol i matbutikken.   

 

 

Interessert i nyheter om doping, alkohol, narkotika og spill? Meld deg på Actis sitt nyhetsbrev her.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar