hits

Kan du komme hit og snakke litt med meg?

kommentarerPå legevakta i Oslo opplever de at antallet unge som avslutter festen med blålys i ambulanse øker. Vi trenger foreldre som følger med, som har tydelige holdninger og som er edru og klare til å vente oppe eller hente på lørdagskvelden.

Selv om den store trenden er at norsk ungdom drikker mindre enn før, har vi fortsatt en festkultur blant unge som handler om fyll. For de aller fleste er dette en del av ungdomstiden med vennskap og flørting og flaue og morsomme hendelser. For noen blir det alvor. Unge som drikker er mye mer sårbare for å havne i dårlige situasjoner enn eldre som drikker, enten vi snakker om skade og hærverk eller mer alvorlige ting som vold og overgrep. Derfor er det viktig å begrense ungdomsfylla.

Alkohol med fra foreldre

Foreldre er noen av de viktigste påvirkerne for ungdoms forhold til rus. Selv om de opplever at tenåringen himler med øya og stønner over det de sier, lytter de unge likevel. Foreldre som er klare på at det ikke er akseptabelt at mindreårige drikker har stor betydning for ungdommens valg om å drikke og eventuelt hvor mye de drikker. Og omvendt. Foreldre som sender med alkohol påvirker til økt inntak ikke bare gjennom flaska som er sendt med, men med aksepten.

Derfor er det bekymringsfullt når 4 av 10 oppgir "får av foreldre" som svar på spørsmålet om hvor ungdom under 18 år får tak i alkohol. Dette viser en ny undersøkelse Opinion har gjort på oppdrag fra Actis. De som er spurt er unge mellom 15 og 20 år.  

Vær våken

På foreldremøter snakkes det om unge og rus. Det er så lett å tenke at det er andre barn som får problemer, man kjenner jo og stoler på sine egne. Men i samme undersøkelse sier 7 av 10 at ungdom drikker mer enn foreldrene tror.

Samtidig er de unge klare på foreldrenes betydning. Halvparten av de spurte mener foreldre som er edru og henter eller er våkne når de kommer hjem gjør at ungdom drikker mindre.

Det er alkohol som er det vanlige rusmiddelet blant ungdom. De som kommer til legevakten på grunn av rus lørdag natt har stort sett drukket store mengder alkohol. Mange står i fare for å bli alkoholforgiftet. Dette er ungdom som har vært på vorspiel eller en kaotisk fest der de har mistet oversikt over hva og hvor mye de drakk.

Det er ungdom med liten kunnskap om alkohol og virkningen denne har på en ung kropp. Det er helt vanlig ungdom fra helt vanlige hjem.

Det er ungdom som trenger voksne som tar samtalen om grenser og alkohol, selv om den unge ser ut til å ville rømme fra praten. Det er ungdom som trenger voksne som sier nei til å få med seg en flaske på fest. Det er ungdom som trenger en edru voksen som har laget en avtale om innetid og venter oppe for å høre at alt er bra når de kommer hjem.

 

 

Interessert i nyheter om doping, alkohol, narkotika og spill? Meld deg på Actis sitt nyhetsbrev her.