hits

Samme promillegrense til sjøs som på land

kommentarerSommeridyll med båten som tøffer av gårde mens de om bord nyter sola og gjerne en kald øl eller flere. Du ser for deg bildet? Men alkohol og båtliv er en dårlig kombinasjon.

De to siste årene har over 60 personer druknet i fritidsbåtulykker i Norge, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet. Ifølge anslag fra rusvettorganisasjonen Av og til, som har drevet sjøvettkampanjen "Klar for sjøen" over mange år, er 1/4 av de som omkommer fra fritidsbåt er alkoholpåvirket.

 

Menn som dør

Det er nesten bare menn som omkommer i fritidsbåtulykker, flest over 40 år. De fleste ulykkene skjer innaskjærs i fint vær med motorbåt.

Dømmekraften og kroppskontrollen svekkes med promille. Det øker faren for å havne i sjøen - og der halveres overlevelsestiden i vann om man har drukket. Selv med lav promille blir kroppens varmereguleringsfunksjoner satt ut av spill.


Fra Klar for sjøen/Av og til
 

Sjøvei mot landevei

Ifølge undersøkelser tar nordmenn lettere på promillekjøring på sjøen enn landveien:  87 prosent mener man bør la være å drikke alkohol når man skal føre båt, mot 98 prosent når man skal kjøre bil.

Samtidig er det økende forståelse for at sjøveien ikke er ufarlig. MA rusfri trafikk har i lang tid jobbet for at promillegrensen til sjøs skal være den samme som på veiene våre, det vil si 0,2 promille. I en undersøkelse de nylig har gjennomført er det 7 av 10 som støtter dette kravet.

- Fritiden i småbåt skal være sorgløs avslapning, ikke en arena for fare og alvorlige ulykker, er budskapet fra MA rusfri trafikk.

 

Det må være målet for sommerens båtturer: Båtglede og naturopplevelse, med et hode som er klart til å nyte det og klar til å håndtere om det blir problemer.

 

God tur!