Foto: MDG
Miljøpartiets talspersoner prøver å snakke seg vekk fra at de åpner for legalisering av cannabis i partiprogrammet. For et miljøparti bør det dessuten være et paradoks å støtte opp om et rusmiddel som har en svært miljøfiendtlig produksjonsform.
Miljøpartiet de grønne (MDG) har i programmet sitt at de vil "utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis/marihuana".
Dette er åpenbart et standpunkt som plager deres tillitsvalgte nå i valgkampen. "Det er ein vanlig misforståelse at Dei Grøne ønsker legalisering av cannabis", skriver andrekandidaten på lista deres i Trondheim, Mari Bremnes Ese i Adresseavisen i dag. Den såkalte misforståelsen skyldes vel at de nettopp i programmet sitt sier at det er det de vil. Om man gjør noe ulovlig lovlig omtales det fort som legalisering. Og MDG ønsker altså å åpne for salg av cannabis, altså åpne for salg av en vare som i dag er forbudt. Det er vanskelig å snakke seg ut av at det minner om vilje til legalisering, selv om det er pakket inn i både "utredning" og "forsøksprosjekt".
Overdoser
Talsperson Rasmus Hansson framstår heller ikke som vilt begeistret over at denne delen av politikken deres havnet på forsiden av VG i dag, med tittelen "Ja til hasj". I et intervju i VG står det at han er "frustrert over at forsøk på statlig salg av cannabis igjen omtales stort". Det er lett å skjønne at det er plagsomt å bli konfrontert med punkter i partiets politikk du ikke er begeistret for. Men det står nå altså der, i den offisielle oversikten over det et parti lover å gjøre, nemlig i programmet de går til valg på. Og det blir derfor svært påfallende når Hansson sier at de er mot narkotika, men at dette er noe som skal bidra til færre overdoser.
Norge har utvilsomt en utfordring når det gjelder overdoser. Det er flere grunner til det, som at våre rusmisbrukere velger den farligste måten å innta heroin på, gjennom sprøyter framfor røyking, at vi har et gratis og godt helsevesen som gjør at folk ikke dør av ting de ellers ville kunne dø av i det harde livet de lever og fordi vi teller alle. (Les mer om dette i denne artikkelen fra SIRUS). Vi har fått en god nasjonal overdosestrategi. Det kom nylig lovnad om mer penger til rusomsorg som skal sørge for at behandling og oppfølging henger sammen, så vi unngår de kritiske situasjonene der folk kommer ut fra behandling eller soning og til ingenting. Det er ofte da, når kroppen er ute av trening på rus, at overdoser skjer. Det er viktig med økt innsats her for å få ned en tragisk statistikk. Men økt tilgang på cannabis har fint lite med overdosesituasjonen å gjøre.
Økt cannabisbruk
Økt tilgang på cannabis gjennom statlig kontrollert produksjon og salg vil ikke kunne møte dette på noe vis. Men det vil kunne bidra til at flere prøver cannabis. Det er vanskelig å forstå at et politisk parti kan mene at det er ønskelig.
Dagens cannabis er mye sterkere enn før og skaper lettere avhengighet. I snitt risikerer 17 prosent av ungdom som prøver mer enn fem ganger blir avhengige. Stadig flere unge søker behandling og ny forskning viser for eksempel klar sammenheng med bruk og risiko for psykose. Vi har også forskning som viser kobling mellom cannabis, frafall i skolen og dårlige studieresultat.
Et statlig cannabisutsalg vil øke tilgjengeligheten og det vil gi et signal om at cannabisbruk er ok. I Norge er vi vant til at det som er farlig er forbudt. Statsstemplet cannabis vil oppfattes som trygt. Dette vil kunne bidra til økt bruk og med det økt antall som får rusproblemer.
For et miljøparti bør det dessuten være et paradoks å støtte opp om et rusmiddel som har en svært miljøfiendtlig produksjonsform. Dagens cannabis er ikke snill og økologisk og dyrket i kjøkkenvinduet. Det er genmanipulerte planter dyrket fram i laboratorier for å få sterkest mulig effekt. Innedyrking krever enormt med energi. Utedyrking tar både matjord og forurenser med kjemikalier. Med andre ord ikke helt i tråd med MDGs program.
Jeg skjønner at MDGs tillitsvalgte ikke liker at dette temaet tas opp. Det er svært lav støtte til legalisering av cannabis i Norge og vi får stadig mer kunnskap som understreker hvorfor innsatsen bør settes inn på forebygging mot cannabisbruk framfor tilrettelegging for bruk og omsetning.
Den kunnskapen kan jo være noe å ta med seg til neste landsmøte, når dette temaet kommer opp igjen? Det kan være lurt i å ta partiet ut av tåka.